Owoc granatu

Owoc granatuGranat znany był już w starożytności jako owoc i symbol długowieczności. Niestety dopiero bardzo niedawno (ok. 15 lat temu) stał się przedmiotem badań współczesnych naukowców. Mimo,  że już chińska, starożytna,  medycyna uznawała go jako”owoc życia”. Współcześnie był bardzo niedoceniany. Pochodzi z Persji i Mezopotamii. Uprawiano go także w Indiach i na Kaukazie.

Pozytywne działanie na organizm owoce granatu zawdzięczają głownie polifenolom. Polifenole to przeciwutleniacze pomagające zneutralizować wolne rodniki, które to z kolei utleniają w organizmie wiele związków. Wolne rodniki  wpływają na tworzenie się wielu chorób i dlatego tak istotne jest aby dostarczać organizmowi odpowiednich przeciwutleniaczy.
Dodatkowa zaletą polifenoli jest także to, iż są w stanie neutralizować już wytworzone w organizmie wolne rodniki.

Owoc granatu odznacza się bardzo pozytywnym wpływem na układ sercowo-naczyniowy. Polecany jest przy niewydolności serca, miażdżycy czy tez problemami z krzepliwością krwi. Poprawia ukrwienie i przepływ krwi. Jako „owoc życia” coraz częściej doceniane są jego właściwości przeciwzapalne i wzmacniające organizm.
Jest także pomocny w leczeniu problemów z prostatą.

Na co należy zwracać uwagę przy wyborze produktów z granatu

[unordered_list style=”green-dot”]

  • Z uwagi na to, iż granat jest drogim owocem wiele sprzedawanych suplementów diety jako produkty z granatu w rzeczywistości ma w swoim składzie dodatkowo cukier, barwniki oraz inne soki owocowe. Czasami możemy w soku z granatu wyczuć smak czerwonej porzeczki czy wiśni czyli owoców znacznie tańszych. Zmienia to smak owocu granatu z cierpkiego na słodki (wiele osób nie zna naturalnego smaku granatu). Owoc granatu zawdzięcza swój cierpki smak wspomnianym wcześniej polifenolom – silnym antyutleniaczom.
  • Kolejnym ważnym czynnikiem niekorzystnym dla owocu granatu jest wysoka temperatura (pasteryzacja). W wyniku obróbki cieplnej zmianie lub zniszczeniu ulegają między innymi polifenole
  • Część dostępnych produktów posiada zamiast polifenoli granatu polifenole z innych roślin (kwas elagowy), przez co dany suplement staje się mniej skuteczny

[/unordered_list]

 

Działanie polifenoli

Polifenole WSTC utrzymują prawidłową lepkość płytek krwi

(trąpbocytów). Prawidłowa lepkość płytek krwi pozwala

 uniknąć niepożądanego zlepiania się i tamowania naczyń

 krwionośnych

 

 

Przyswajalność

Bardzo ważnym czynnikiem charakteryzującym dobry produkt z granatu jest jego przyswajalność. Jak się bowiem okazało owoc granatu nie działa tak samo korzystnie na wszystkich. Jest to zależne od możliwości przyswajania polifenoli, a to z kolei zależy od stanu flory jelitowej.
Recepta na to okazała się metoda lekkiej fermentacji soku za pomocą bakterii probiotycznych , dzięki której to wspomniane bakterie aktywizuja i wyzwalaja substancje czynne z  granatu.

 

[button link=”http://sposobynabol.pl/produkty/suplementy/serce/” bg_color=”red”]Zapraszam do zapoznania się z produktami z granatu w dziale suplementy[/button]

 

Uwaga:

Zgodnie z opinią EFSA (Europejski Urząd ds Bezpieczeństwa Żywności) owoc granatu nie ma żadnych właściwości i żadnego oddziaływania na zdrowie. Jest tak pomimo tego, że korzystne działanie granatu znane jest od wieków, a jego działanie potwierdzone jest przez ponad 200 badań naukowych. Jak do tej pory EFSA odrzuca jednak wszelkie oświadczenia zdrowotne związane z granatem. Wszystko co jeszcze mogę tu napisać to: „polifenole z granatu są cennym składnikiem żywności i mają zastosowanie w… zabiegach regeneracyjnych”.

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*